Oster fra Røros – smaker som forteller om tradisjoner, fjell og vidde

På fjellgårdene rundt Røros lages noen av verdens beste oster. Når kyr beiter på vidda på 700-900 meters høyde og spiser fjellfloraens urter, blir melka annerledes. Og når denne melka bearbeides av mestre av faget, blir resultatet ost i verdensklasse.
Eggen Gårdsysteri – verdensmestrene fra Vingelen
I fjellbygda Vingelen i Tolga ligger Eggen Gårdsysteri, etablert i 2001 og økologisk godkjent siden starten:
- Fjellblå: Gullmedalje i World Cheese Awards 2017 i London
- Rørosblå: Supergull i World Cheese Awards 2022 – høyeste poengscore for norsk ost noensinne
- Vinner av Innlandets Matpris 2019: 25.000 kr for fremragende kvalitet
- Melk fra egne kyr som beiter på seter 900 meter over havet ved Forollhogna
Galåvolden Gård – tradisjon siden 1721
720 meter over havet ligger Galåvolden Gård, drevet i 10. generasjon:
- RørosOst: Lages i mange varianter fra normallagret (3-6 mnd) til ekstra vellagret (2+ år)
- Urteosten og Reinskjøttosten: Bronsemedalje i World Cheese Awards 2016
- Røkt RørosOst: Bronsemedalje i World Cheese Awards 2023
- Rausjødalsost: Basert på originaloppskriften fra Norges første samvirkemeieri (1856)
Rørosmeieriet – lokale favoritter
Den tradisjonelle meierigiganten produserer oster med Røros-identitet:
- Rørosost: Mild og kremet hvitmuggost, perfekt til frokostbordet
- Røros krydderost: Urter fra fjellet gir særegen smak
- Økologisk profil: Melk fra kyr som beiter fritt på fjellet
Hvor smaker du Røros-ostene?
- Peder Hiort Mathus: "Fire lokale oster" – pizza med kun Røros-oster
- Restaurant 1897: Alle tre produsenter representert i sesongmenyene
- Frokostbordet: Start dagen med prisbelønt ost fra fjellgårdene
- Rørosmat: Hovedsalgskanal for lokale osteprodusenter
Hva gjør ostene spesielle?
- Høyden: Kyr som beiter på 700-900 meters høyde
- Håndverkstradisjoner: Små produsenter med fokus på kvalitet fremfor kvantitet
- Internasjonal anerkjennelse: Flere gull-, sølv- og bronsemedaljer i World Cheese Awards
- Autentisitet: Fra gårder som har produsert ost i generasjoner
Smak Røros på tallerkenen – oster som forteller historien om fjell, tradisjon og verdensklasse håndverk.