Reportasje – historier og inspirasjon fra Bergstadens Hotel & Spa

Røros-oster i verdensklasse – smak av fjell, tradisjon og håndverk

Written by Bergstadens Hotel | Jul 3, 2025 5:51:20 PM

På fjellgårdene rundt Røros lages noen av verdens beste oster. Når kyr beiter på vidda på 700-900 meters høyde og spiser fjellfloraens urter, blir melka annerledes. Og når denne melka bearbeides av mestre av faget, blir resultatet ost i verdensklasse.

Eggen Gårdsysteri – verdensmestrene fra Vingelen

I fjellbygda Vingelen i Tolga ligger Eggen Gårdsysteri, etablert i 2001 og økologisk godkjent siden starten:

  • Fjellblå: Gullmedalje i World Cheese Awards 2017 i London
  • Rørosblå: Supergull i World Cheese Awards 2022 – høyeste poengscore for norsk ost noensinne
  • Vinner av Innlandets Matpris 2019: 25.000 kr for fremragende kvalitet
  • Melk fra egne kyr som beiter på seter 900 meter over havet ved Forollhogna

Galåvolden Gård – tradisjon siden 1721

720 meter over havet ligger Galåvolden Gård, drevet i 10. generasjon:

  • RørosOst: Lages i mange varianter fra normallagret (3-6 mnd) til ekstra vellagret (2+ år)
  • Urteosten og Reinskjøttosten: Bronsemedalje i World Cheese Awards 2016
  • Røkt RørosOst: Bronsemedalje i World Cheese Awards 2023
  • Rausjødalsost: Basert på originaloppskriften fra Norges første samvirkemeieri (1856)

Rørosmeieriet – lokale favoritter

Den tradisjonelle meierigiganten produserer oster med Røros-identitet:

  • Rørosost: Mild og kremet hvitmuggost, perfekt til frokostbordet
  • Røros krydderost: Urter fra fjellet gir særegen smak
  • Økologisk profil: Melk fra kyr som beiter fritt på fjellet

Hvor smaker du Røros-ostene?

  • Peder Hiort Mathus: "Fire lokale oster" – pizza med kun Røros-oster
  • Restaurant 1897: Alle tre produsenter representert i sesongmenyene
  • Frokostbordet: Start dagen med prisbelønt ost fra fjellgårdene
  • Rørosmat: Hovedsalgskanal for lokale osteprodusenter

Hva gjør ostene spesielle?

  • Høyden: Kyr som beiter på 700-900 meters høyde
  • Håndverkstradisjoner: Små produsenter med fokus på kvalitet fremfor kvantitet
  • Internasjonal anerkjennelse: Flere gull-, sølv- og bronsemedaljer i World Cheese Awards
  • Autentisitet: Fra gårder som har produsert ost i generasjoner

Smak Røros på tallerkenen – oster som forteller historien om fjell, tradisjon og verdensklasse håndverk.